Projecten

Betonrot kan gevaarlijke consequenties hebben i.v.m. instortings gevaar. Wij wijzen de consument erop dat het belangrijk is dat het betonrot snel wordt behandeld want daarmee stop je het zwakker worden van de constructie en zijn de reparatiekosten lager.  Betonrot komt niet alleen voor in gebouwen maar ook in bruggen en viaducten.  

Oorzaak markt toename/ betonrot:

Om in de jaren zestig en zeventig de grote vraag naar woningen het hoofd te kunnen beantwoorden, werden snelle bouwmethoden ontwikkeld. Een van de methoden was het toevoegen van water met calciumchloride aan het beton, waardoor het sneller uit hardde. Hiermee kon de productie verdubbeld kon worden.

Calciumchloride

Pas jaren later bleek calciumchloride een vervelend neveneffect te hebben: hogere kans op roest. Want in reactie met water en zuurstof laat het de stalen wapening in het beton roesten, waarmee uiteindelijk de wapening bloot kan komen te liggen en in zijn geheel kan afbreken (ook in contact met zouten). Ondanks dat het gebruik van calciumchloride in 1974 werd verboden, werd het nog tot in de jaren tachtig toegepast door de fabrieken.


Deel deze pagina